Naar hoofdinhoud
Home

<b>3i) Dubbele gebondenheid</b>

Toelichting dispensatieprocedure bij avv-verzoeken

Het formulier dispensatie voor avv is bedoeld voor het verzoeken om dispensatie van algemeen verbindend te verklaren (avv) bepalingen van een cao. Om voor dispensatie in aanmerking te komen moet aan enkele eisen worden voldaan, waarop hierna verder wordt ingegaan. Deze eisen vloeien voort uit het Toetsingskader AVV en het Besluit aanmelding van cao’s en het verzoeken om avv.

<b>3i) Dubbele gebondenheid</b>

Op grond van de Wet op de CAO zijn werkgevers gebonden aan een (bedrijfstak-) cao indien zij tijdens de duur van die cao, te rekenen vanaf het tijdstip waarop deze is aangegaan, lid zijn of worden van een werkgeversvereniging die deze cao is aangegaan en bij de overeenkomst zijn betrokken. Deze gebondenheid aan die (bedrijfstak-) cao blijft ook bestaan indien het lidmaatschap wordt beëindigd, maar dan alleen tot aan het einde van de (oorspronkelijke) looptijd van die cao, dan wel tot aan het moment dat die cao wordt gewijzigd.

In het voorkomend geval dat een werkgever die op grond van zijn huidig of voormalig lidmaatschap gebonden is aan de bedrijfstak- cao en daarnaast ook aan een eigen ondernemings- of subsector- cao, ontstaat er een situatie van dubbele gebondenheid. Deze dubbele gebondenheid ontstaat ongeacht het feit of bepalingen van de bedrijfstak-cao algemeen verbindend worden verklaard. Dispensatie van een avv-besluit in verband met een eigen subsector-cao wordt alleen verleend aan werkgevers die op het moment van inwerkingtreding van dat avv-besluit gebonden zijn aan die subsector-cao. Indien één of meer van die werkgevers op dat tijdstip tevens zijn gebonden aan de bedrijfstak-cao waarvan dispensatie is verzocht, wordt met betrekking tot die werkgever(s) geen dispensatie verleend. Dit geldt in voorkomend geval ook bij dispensatie in verband met een eigen ondernemings-cao.